STOROPACK ONTHULT PROTOTYPES OP BASIS VAN Styropor® Ccycled, DE NIEUWE CHEMISCH GERECYCLEERDE GRONDSTOF
Metzingen, september 2019. Specialist op het gebied van beschermende verpakkingen Storopack demonstreerde tijdens de proeffase van BASF’s ChemCycling-project hoe op basis van de grondstoffen uit chemische recyclage beschermende verpakkingsmaterialen van hoge kwaliteit kunnen worden geproduceerd. Begin juli en in de aanloop naar K 2019, de grootste beurs voor de plastics- en rubbersector, heeft Storopack tijdens een persconferentie de eerste prototypes van dit project voorgesteld samen met BASF en de drie andere partnerondernemingen (Jaguar Land Rover, Südpack en Schneider Electric). BASF koos Storopack om de nieuwe grondstof te testen bij de productie van EPS-verpakkingen. Storopack benutte ze voor het produceren van een vooraf goedgekeurde systeemoplossing waarin temperatuurgevoelige farmaceutische producten kunnen worden getransporteerd en een vernieuwende isolatiedoos voor het transport van voedingsmiddelen zoals verse vis. Beide prototypes zijn op alle vlakken topproducten die dezelfde hoge kwaliteit bieden als de Storopack-verpakkingsoplossingen die worden gemaakt op basis van gewone EPS. Ze voldoen bovendien aan de strenge hygiënenormen en garanderen een veilig gebruik met voedingsmiddelen.
Baanbrekende innovatie in de kringloopeconomie
“Wat ons echt heeft overtuigd is het feit dat Styropor® Ccycled kan worden gebruikt om voedsel te verpakken. Er bestaan al tal van recyclagemogelijkheden voor Styropor® en ChemCycling kan het gerecycleerde volume verder verhogen”, aldus Hermann Reichenecker, Executive Director bij Storopack. Bij het ChemCycling-proces wordt syngas of pyrolyse-olie gewonnen uit gemengd plasticafval. Die twee kunnen dan worden gebruikt als grondstof voor de chemische industrie, bijvoorbeeld voor de productie van Styropor® Ccycled, een alternatief voor gewoon EPS voor de productie van beschermende verpakkingen. Chemische recyclage vormt dus een duurzamer alternatief voor verbranding en afvalstorten, wat in sommige Europese landen nog steeds toegestaan is. “Dat betekent dat ChemCycling het ook mogelijk maakt om piepschuim te recycleren wanneer het gemengd is met andere of vervuilde plastics. Naast mechanische recyclage kan ChemCycling ook helpen om de materialencyclus te sluiten”, zegt Klaus Ries, Vice President of Global Business Management Styrenic Foams bij BASF. De producten hebben een ecoloop-certificatie – het bewijs dat ze bijdragen tot de kringloopeconomie door plasticafval te benutten tijdens het productieproces. Storopack en BASF zorgen dus samen voor een baanbrekende innovatie wat betreft het hergebruik van plastic. Maar tussen de proeffase en de marktrijpheid moeten er technologische en economische aspecten en regelgevende kwesties worden verduidelijkt. “We hopen dat chemische recyclage en massabalans¬benaderingen zo snel mogelijk kunnen worden meegenomen in de berekening van recyclagedoelen en -percentages. Het is namelijk de enige manier waarop we de recyclagepercentages gevoelig en permanent kunnen optrekken zonder aan kwaliteit in te boeten”, voegt Ries toe.
Voor Storopack ligt de focus op duurzaamheid en zuinig produceren. De specialist in beschermende verpakkingen engageert zich om in zoveel mogelijk producten een hoog aandeel gerecycleerde materialen te gebruiken en ervoor te zorgen dat die producten ook in hoge mate kunnen worden gerecycleerd. “Ongeveer 25 procent van onze verkoop bestaat al uit producten die we maken van gerecycleerde of hernieuwbare grondstoffen”, zegt Hermann Reichenecker. Storopack is ook betrokken bij initiatieven om plasticvervuiling tegen te gaan zoals de Alliance to End Plastic Waste, Big Blue Ocean Cleanup en Operation Clean Sweep.